Maldà el poble i els seus cultius

  El poble de Maldà és un municipi de la comarca de l' Urgell, situat al sud d’aquesta comarca, dins la vall del riu Corb. La població de Maldà es de 290 veïns i quasi tota la població es dedica a l'agricultura i a la ramaderia.

 Tradicionalment els homes i dones d’aquest territori s'havien sentit segarrencs. Sense anar més lluny, a Maldà, entre els anys 1925 i 1927 s’hi publica, a iniciativa de Josep Iglesias, un quinzenari titulat Segarra, que llueix a la seva capçalera, branques d’olivera. Per què els habitants d’aquests pobles s’han sentit segarrencs fins fa escasses dècades? Doncs per diverses raons; per la morfologia del terreny de la zona, caracteritzada per sistemes de tossals i de fondals i de petites valls, per una consciència històrica en aquest sentit; i pel fet que el canald’Urgell no ha irrigat les seves terres o ho fa en algun cas de manera eventual.

  El terme de Maldà té una extensió de 31'62 km2, cosa que en fa en un dels termes més grans de la vall del Corb. Aquesta grandària del terme no pot explicar-se al marge de la condició senyorial dels pobles de Maldà i Maldanell, i més en concret, de la importància estratègica d’aquests enclavaments durant l’alta edat mitjana, quan són possessió dels Cardona.

  El terme de Maldà confronta pel nord amb els Sant Martí de Maldà i Belianes; pel sud, amb els de Llorenç de Rocafort i els Omells de Nagaia; per l’est, amb els de Sant Martí de Maldà i Llorenç, i per ponent, amb els d’Arbeca, l’Espugla Calba i els Omells de Nagaia. L’extensió del terme de Maldà és especialment acusada cap a la seves bandes sud i occidental: això explica que en el marc del vigorós creixement agrari de la segona meitat del s. XVIII i de les dècades centrals del s. XIX, quan es roturen noves terres per als conreus, es (re)construeixin masos en aquestes zones: el mas de la Rata, el mas de les Comes, el mas del Puig, el mas del Vid, el mas de les Setze, etc.

  Per la part meridional, el terme de Maldà és molt accidentat. Per aquesta banda hi flueix la riera de Maldanell, que neix als peus de la serra del Tallat, a Rocallaura, i que conflueix amb el riu Corb a la partida dels Prats de Maldà; un lloc conreat segurament des de molt antic puix que aquest topònim ja apareix en la documentació més reculada relativa a Maldà, dels ss. XI i XII.

  Es també en aquesta banda del terme on s'hi troben les millors terres de conreu. El caràcter muntanyós que tenen aquestes parts de Maldà contrasta amb la plana urgellenca que s’inicia una mica més avall del terme Maldà, al terme de Belianes. Aquest contrast, molt acusat, que explica la importància que van tenir en el seu moment el castell i lloc de Maldà, és el que ha fet d’altra banda que hom hi hagi volgut veure la frontera natural entre la Segarra i l' Urgell. Tal com posa de relleu aquesta gràcil composició del poeta maldanenc Iglésias Guizard:

A n’el pla n'hi tinc mig cor,

i'altre mig a la muntanya;

amb un ull miro l’Urgell

i amb l' altre ull a la Segarra.

Verge Santa, quin embull ... ¡

I... després dirà la mare

que jo no hi veig de cap ull!.

 

El nostre horari d'obertura.

 

Dilluns    -----------    Tancat

Dimarts  -------  9:00 a 13:00

Dimecres  ------  9:00 a 13:00

Dijous   -------  15:00 a 19:00

Divendres  -----  9:00 a 13:00

Dissabte  ------  9:00 a 13:00

Diumenge  ----  10:00 a 13:00

Contacte

Cooperativa del camp de Maldà.
Sant Pere. 7
25266 Maldà

 

Si voleu demanar informació sobre els nostres productes, si us plau, no dubteu a contactar amb nosaltres trucant-nos al telèfon:

 

+34 973 330049+34 973 330049

 

o enviant un correu electrònic a la següent adreça:

info@cooperativademalda.es.

 

També podeu utilitzar el nostre formulari de contacte.

Cooperativa del camp de Maldà. a les xarxes socials

Tweets de Cooperativa de Maldà @Camp_de_Malda
Versión para imprimir Versión para imprimir | Mapa del sitio
© Cooperativa del camp de Maldà.